Werkwijze mantelzorgwoningen

Zie je als een berg op tegen al het regelwerk dat komt kijken bij een mantelzorgwoning? Dat snap ik! Ik neem alle gedoe en geregel graag uit handen. Dit zijn de 8 stappen die we samen zetten:

Stap 1: Kennismakingsgesprek

We starten met een persoonlijk gesprek om jouw wensen en situatie te bespreken. Dit kan telefonisch, bij jou aan de keukentafel of bij een bouwer waarmee ik samenwerk. Denk hierbij aan het type woning, de locatie en eventuele vergunningsaanvragen. Indien nodig regel ik ook het papierwerk bij de gemeente volledig voor je. Als je dat wil help ik ook bij opruimen, verhuizen, financiën, verkopen, stylen van de huidige woning en zelfs de tuinaanleg bij de nieuwe mantelzorgwoning.

Mantelzorgwoning kennismakingsgesprek

Stap 2: Adviesplan

Tijdens het tweede gesprek werken we samen de details van de woning uit, zoals indeling, faciliteiten en toekomstbestendige aanpassingen. Ik neem al je wensen mee in het proces, van het inschakelen van een opruimcoach en een verhuisbedrijf tot advies over de verkoop van je huidige woning, hulp bij financiële zaken, inrichting en zelfs het ontwerpen van een prachtige tuin rondom de mantelzorgwoning. Alles om jou volledig te ontzorgen! Dit wordt vastgelegd in een adviesplan dat we samen bespreken.

Stap 3: Voorstel & prijsindicatie

In het derde gesprek presenteer ik een concreet voorstel, inclusief een prijsindicatie. We verfijnen het plan tot het volledig aansluit bij jouw wensen, zodat je precies weet wat je kunt verwachten. Ook qua investering en geregel.

Stap 4: Bezichtigen van woning & uitzoeken

Kleuren en materialen uitzoeken

We gaan samen naar de bouwer, zodat je een vergelijkbare woning kunt bekijken. En dan volgt het belangrijke moment, wil je dit en ga je ervoor? Zo ja, dan kiezen we samen je kleuren, materialen en afwerkingen.

Stap 5: Offerte en ontwerptekening

Dan ga ik de definitieve offerte met ontwerptekening opstellen en naar je toesturen. Is alles naar wens? Dan onderteken je de offerte.

Stap 6: Start bouw & begeleiding tijdens de bouw

Ik maak een bouwplanning en houden je op de hoogte van de voortgang. We hebben momenteel een levertijd van 12 à 13 weken voor het bouw van jouw woning. Je kunt de bouwlocatie bezoeken om de ontwikkelingen te volgen en vragen te bespreken.

Stap 7: Plaatsing & oplevering

Na voltooiing wordt de mantelzorgwoning op locatie geplaatst en aangesloten. Binnen een week is de woning klaar voor gebruik. Tijdens de oplevering controleren we samen of alles naar wens is. Daarna kun je er lekker gaan wonen.

Stap 8: Nazorg & onderhoud

Ook na de oplevering blijf ik betrokken. De bouwer biedt garantie en kan jaarlijkse controles uitvoeren om de woning in topconditie te houden.

Met het proces zorg ik ervoor dat jij volledig ontzorgd wordt, zodat je zorgeloos kunt genieten van jouw nieuwe mantelzorgwoning.

Oplevering van de woning

Bij Mantelzorg Woongeluk neem ik alle zorgen uit handen en begeleid ik je persoonlijk, van kennismaking tot jaarlijkse nazorg

Melding of aanvraag vergunning bij de gemeente? Wij kunnen alles voor u regelen

Onder bepaalde voorwaarden kan het plaatsen van een mantelzorgwoning vergunningsvrij zijn. Hieronder vind je een overzicht van de geldende wet- en regelgeving voor het plaatsen van een mantelzorgwoning binnen en buiten de bebouwde kom, op basis van het Besluit Omgevingsrecht en het Besluit ruimtelijke ordening.

Specifieke regels binnen en buiten de bebouwde kom

1. Binnen de bebouwde kom

  • Als bijgebouw: De mantelzorgwoning kan als bijgebouw worden geplaatst, met een maximale oppervlakte van 100 m².
  • Hoogte en afstand: De goothoogte mag maximaal 3 meter zijn en de nokhoogte 5 meter. Daarnaast moet de woning minimaal 1 meter van het openbaar gebied (zoals de straat) worden geplaatst.
  • Aansluiting op de hoofdwoning: De mantelzorgwoning kan zowel losstaand als aan de hoofdwoning worden geplaatst, zolang deze aan de bovengenoemde eisen voldoet.

2. Buiten de bebouwde kom

  • Plaatsing: Buiten de bebouwde kom kunnen de regels strenger zijn en variërend per gemeente. Vaak geldt ook hier dat de mantelzorgwoning als bijgebouw mag worden gerealiseerd, met een maximum van 100 m².
  • Afstand en bestemming: Het is belangrijk dat de woning voldoende afstand houdt tot erfafscheidingen of beplantingen, afhankelijk van de regels van de gemeente.
  • Tijdelijkheid: Net als binnen de bebouwde kom moet ook hier de mantelzorgwoning tijdelijk blijven.

Bijzondere omstandigheden

Houd er rekening mee dat als je in een beschermd dorps- of stadsgezicht woont, of als je woning monumentaal is, er extra eisen kunnen gelden. In dat geval heb je meestal een omgevingsvergunning nodig. Het is dus altijd verstandig om dit vooraf te checken bij jouw gemeente of vraag het aan ons.

Advies

Wil je zeker weten dat het plaatsen mag, neem dan contact op met de gemeente. Zo kun je precies nagaan of je mantelzorgwoning aan de regels voldoet en of je een vergunning nodig hebt. Mocht je nog vragen hebben of hulp nodig hebben bij het proces, dan kunnen we het gehele traject bij de gemeente voor je verzorgen.

Zorgwoning niet meer nodig? Wij helpen graag bij de verkoop!

Is de mantelzorgwoning op een gegeven moment niet meer nodig en wil je hem verkopen?! We zetten jouw zorgwoning graag in de spotlight op onze website en in onze nieuwsbrief. Bovendien zorgen we ervoor dat de woning er op zijn best uitziet met de hulp van een styliste.

We organiseren zelfs een leuk Open Huis en regelen de herplaatsing voor je! Maak je geen zorgen: de vraag naar zorgwoningen blijft in de toekomst hoog!

Heb je vragen of wil je kennismaken?

Wil je weten of een mantelzorgwoning iets voor jou is? Maak gratis de afspraak voor een kennismakingsgesprek.

Plan een afspraak in mijn agenda.

Je kunt ook een mail sturen naar: info@corabransen.nl

Of het contactformulier invullen.