Afgelopen week heb ik op uitnodiging van Niek Bargeman (senior adviseur bevolking en wonen Provincie Noord-Brabant) op het Provinciehuis in Den Bosch een kennissessie mogen bijwonen over Nieuwe Woonvormen en Zelfbouw in Brabant. Na een warm ontvangst werd uitleg gegeven over de woningbouwopgave die er in Brabant ligt. Tot 2030 moeten er nog 120.000 woningen aan de voorraad worden toegevoegd.

Het is daarom belangrijk om de eerst komende jaren te gaan bouwen. Bij de invulling van de manier van wonen speelt de vraag van burgers steeds vaker een rol. Er is meer behoefte aan flexibele woonvormen zoals Tiny Houses maar ook mooie (groeps)woonvormen ontstaan vanuit een collectief particulier opdrachtgeverschap (CPO). Brabant wil o.a. optimaal inzetten voor woonvormen die er nu nog niet of onvoldoende zijn maar wel sterk de behoefte ligt. Hierbij kan men juist denken aan jongeren/starters maar zeker ook ouderen door de sterke toename van de vergrijzing. Een dergelijke woonvorm kan ook uitstekend worden gecombineerd waardoor jongeren en ouderen elkaars steun en toeverlaat zijn.

Menno de Lange, directeur van Droomwonen Brabant, legde uit dat geen enkel initiatief te gek is. Hierbij kan je denken aan specifieke architectuur, duurzaam, nultredenwonen, groepswonen, kortom: alles kan! Inmiddels is Ecowijk Breda gerealiseerd met zo’n 15 tot 20 buurtschappen van elk zo’n 20 woningen. Op loopafstand van het Provinciehuis ligt Minitopia. Een braakliggend terrein waar mensen hun eigen Tiny House op kunnen zetten. Vrijstaand wonen in je eigen ontworpen huis(je). Zij vertelden hoe Minitopia is ontstaan en hoe dit terrein inmiddels is gegroeid waarbij sociale kwaliteit een grote rol speelt.

In de 1e fase zijn er 15 woningen gerealiseerd en in fase 2 komen er nog eens 17 woningen bij. Te denken valt aan ongeveer 30 woningen op 1 ha. De woningen zijn allemaal aangesloten op de riolering, het waternet en hebben een eigen huisnummer. Ondanks het feit dat de locatie tijdelijk is, is het super mooi om te zien hoe woningzoekenden gelukkig gemaakt kunnen worden om een fijne woonplek te realiseren.  Aansluitend aan de kennissessie werd er deelgenomen aan de mini-excursie naar Minitopia waar de Tiny Houses bezichtigd konden worden.

Het was een leerzame ochtend. Ik hoop van harte dat ook andere provincies en gemeenten de aandacht gaan vestigen aan Nieuwe Woonvormen en Tiny Houses. Een vorm van wonen waar een sterke behoefte aan is.