Het kopen van een woning is voor veel jongeren niet makkelijk. De studieschuld wordt meegenomen voor de berekening van een hypotheek waardoor zij bijna niet voor een starterswoning in aanmerking kunnen komen. Hierdoor zijn zij afhankelijk geworden van een huurwoning. De hoogte van de huurwoning wordt bepaald aan de hand van het inkomen. Wanneer er een modaal inkomen   is dan is de jongere veelal aangewezen op een vrijesectorwoning. Deze huurprijzen beginnen bij  € 710 en kunnen in sommige steden oplopen tot € 1.500. Hierdoor wordt het moeilijk om daarnaast ook nog te gaan sparen voor een koopwoning.

Wanneer je een koopwoning wilt kopen kan je maximaal 100% van de woningwaarde aan hypotheek verkrijgen. De bijkomende kosten zoals notariskosten, overdrachtsbelasting, kosten van de makelaar en eventueel andere kosten ben je genoodzaakt zelf te betalen. Globaal kun je hiervoor een percentage van 5 à 6% van de woningwaarde aanhouden. Uiteindelijk een aardig bedrag wat je aan spaargeld moet hebben om je eerste huis te kunnen kopen.

Wat kunnen jongeren doen om toch toe te kunnen treden op de woningmarkt?

Vanwege de betaalbaarheid van een Tiny House zijn er veel jongeren die gezamenlijk op een kavel ieder in hun eigen Tiny House willen wonen. Zij hebben veelal dezelfde interesses en een dergelijke woonvorm is dan ook ideaal. Wanneer de grond ook eigendom is van de eigenaar van de Tiny House, is het mogelijk om een hypotheek te vestigen op de Tiny House. De prijs van een Tiny House, inclusief de grond, is lager dan die van een starterswoning. Een uitstekende opstap naar de woningmarkt! Vraag je jezelf af of jouw Tiny House zijn waarde nog heeft wanneer je deze wilt verkopen omdat je de volgende stap op de woningmarkt wilt maken? In Almere is eind vorig jaar de eerste Tiny House verkocht voor € 141.000.

Een mooie stap naar de woningmarkt voor jongeren! Samenwerken met gelijkgestemden in een Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO).

Voor vragen kunnen belangstellenden contact met mij opnemen.